Dünyanın Nazar Boncuğu | Meke Gölü | Kuraklık | Gezi Rehberi - Siyah Ekran | Dergi

Dünyanın Nazar Boncuğu | Meke Gölü | Kuraklık | Gezi Rehberi



 

 "Meke Maar Gölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde, volkanik gaz patlaması sonucu oluşan bir maarın suyla dolmasıyla günümüzdeki haline gelen ve ortasında adacıklar bulunan bir göl."


-Memleket nere?

- Iğm, şey... Eskişehir.


Memleketin neresidir sorusu, benim için üzerinde günlerce düşünülecek bir soruydu. Bu soruya ya cevap veremiyor ya da her cevabımda farklı bir şehir söyleme zorunluluğunda hissediyordum. Çünkü kendimi hiçbir yere ait hissetmiyordum. 



Dünyanın Nazar Boncuğu


Göçebe olduğumu unutacak kadar rahat hissettiğim bir evde kalıyorum. Bulunduğumuz yeni çevrenin dışını da tanıyabilmek için evden keşif aşkıyla aniden çıkıverdik.  Niyetimiz Karapınar bölgesinde bulunan Türkiye'nin çölüne uğramaktı. Niteliksiz araştırmalarımız sonuç verdi ve Meke Gölü'nün çöl olduğunu düşünüp yola çıktık. Yola çıkan yolda kalmaz, fikriyle 10 km sonra arabayı sağa çekip internetin olanaklarından yararlanmayı akıl ettik. Navigasyonu dinleyecek olup yola yeniden koyulmuştuk ki yolun sağında "Meke Gölü" tabelasını görmekle taşlı yola giriverdik. Tahminen 2 km kadar taşlı yol üzerinde ilerledik. Belli belirsiz Meke Gölü'ne ait fotoğraflarla donatılmış tabelalar görsek de biz, ne göl görebiliyorduk ne de fotoğraftakilere benzer bir manzara. Arabadan inmemiştik ki arkadan gelen bir başka arabaya Meke Gölü'nü sorduk:


- İyi günler, Meke Gölü'ne gitmek istiyorum. Düz mü gitmeliyim? 

- Usta biz de yabancıyız, geziyoruz işte. 

- Ha, anladım sağ olun.

- Ama Meke Gölü burası, kurumuş.




Çok şaşırmıştım fotoğraflarda gördüğümüz, çöl rüyası kurup geldiğimiz bu yer, hem çok soğuk hem de çok estetiksiz bir yer olarak göründü gözümüze. Arabayı bir köşeye park edip etrafı incelemeye karar verdik. Arabadan inip etrafı incelediğimizde nereye bakılacağını kestiremedik çünkü kuru bir yatak ve düz, küçük bir engebeden başka hiçbir şey göremiyorduk. Azim edip biraz ilerleyince geldiğimiz yerin Meke Gölü olduğuna kanaat getirdik. Fotoğraflarda gördüğümüz dünyanın nazar boncuğunun haline üzüldük. Kuraklık kış mevsiminde dahi buraya yağmur getirememişti. Küçücük su birikintisi dışında hiç su belirtisi yoktu. Biraz tepeye çıkınca birkaç fotoğraf çektik, kuraklığın bu kadar ciddi olduğunu ilk kez gözlerimle gördüm. Gölün etrafını çevreleyip tepenin çukur noktasını görmek  istesem de yanımdaki üyeler, bunu kabul etmedi. Beyaz şahin bir araba bize, emniyetli gelmeyince geldiğimiz gibi geri döndük. Umuyorum daha güzel bir günde bu göle, daha güzel bir açıdan bakar ve yeşillikler ve tekneler görürüm.


Yine de güzel bir manzarası olduğunu kabul ediyorum. Biraz neşeli bulabilseydik bu gölü, kim bilir nasıl büyük bir heyecanla seyrederdik.


Karapınar Düzlüğü'nde, Karapınar-Ereğli yolunun 7. km'sindeki sapaktan 2 km içeridedir. Göl ve birincil maarın uzunluğu 800 metre, genişliği 500 metredir. Göl 12 metre derinliğindedir. Göl adını çevrede yaşayan meke kuşlarından alır.


Ek olarak gece vakti, buradan yıldızları seyretmenin başka bir anlamı olduğunu biliyorum ama o deneyimi gerçekleştiremediğimiz için bu konu üzerine herhangi bir deneyimsel yazı yazamıyorum. 


Göl suları azaldığı yaz aylarında mikroorganizmalardan dolayı kırmızı bir renk alır.



Sınır Kapısı/ Akçakale - Gezi Rehberi Okumak İçin Tıklayınız...

Uşak/ Clandras Köprüsü - Gezi Rehberi Okumak İçin Tıklayınız...

 

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Hiç gitmedim buraya. Fotoğraflarda gördüğümüz gibi olmaması hayal kırıklığına uğrattı biraz. Kuraklık konusunda işler ciddileşti yıllar önce; ama bazıları evindeki su tamamen kesilmeden inanmayacak gibi sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meke Gölü kurudu haberlerini görüp vahlanan ahalidenim, ama fark ettim ki neye vahlandığımı bilmiyormuşum. İşin içinde olmadan durumun ciddiyetini anlamak, pek kolay olmuyor.

      Sil
  2. meke gölü, hiç duymadım, saol ya, konya yani, görürüm bi gün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerede oturuyorsun bilmiyorum, umuyorum selametli bir Meke bulabilirsin.

      Sil
  3. Konyalıyım ama hiç gitme fırsatı olmadı. Bir sürü yer kuruyor gidiyor, yazık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu Emanet,

      Çok çok güzel olacağını hayal etmiştim. 3 kişi yola çıkmıştık ama hepimizin tepkisi neredeyse aynıydı. "Burası mıymış?" kuraklığı getiren de bizleriz. Çare bilinçte. Konyalı teşekkürler :)

      Sil

Ne düşünüyorsunuz?