Sınırın Ötesinden | Akçakale Sınır Kapısı | Şanlıurfa ve Araplar | Gezi Rehberi - Siyah Ekran | Dergi

Sınırın Ötesinden | Akçakale Sınır Kapısı | Şanlıurfa ve Araplar | Gezi Rehberi


 Farklı diyarları görebilmek üzere yola çıktığımız bir yolculuğumuzda, farklı diyarların farklı olmayışlarını görürüz, yazmıştım eski bir yazımda. Bu fikre:

 

 Eskimoların bile çelik zıpkınlar kullandığı, Siyah Afrikalı köylülerin elinde Danimarka malı çapaların bulunduğu zamanımıza Batı medeniyeti dışında kalmak New York’ta ne kadar mümkünse Çorum'da da o kadar mümkündür.


Alıntısı ve şahsi deneyimlerim neticesinde ulaşmıştım. Fikre hala sadık olsam da arkadaşım, Atmaca Polat'ın Şanlıurfa - Akçakale deneyimi sonucu, duruma başka bir göz ile bakmaya karar verdim. Olayların içinde tam olarak yer alamasam da arkadaşımın gözüne göz oldum. Vikepedia kaynaklarında kısaca şöyle yazar: "Akçakale, Şanlıurfa ilinin bir ilçesidir. Nüfusunun tamamına yakını, Arap kökenli Türk vatandaşlardan oluşmaktadır."


Bölüm 2


 Akçakale'de bir sınır kapısı ve kapının çevresinde hayat, Arap kültüründen büyük izler taşır. Türkiye sınırları dahilinde olan bu yörede insanların bir çoğu, kafalarına "agel" takar.



 Kendi kültürlerini tam olarak yaşadıklarını söylemek mümkün olmasa da öz kültürlerinden izler görmek mümkündür. Beni hayrete düşürün durum, otobüslerin dahi Arapça yazılarla süslenmesidir.



  Arapça'yı şehrin duvarlarında, tabelalarında görmek, Akçakale insanı için sıradan bir durum.



  Arkadaşım gördüklerini kısaca şöyle özetliyor:


Teorik olarak Akçakale, Türkiye sınırları içinde bulunur ama devlet daireleri dışında Türkçe konuşulmaz. Kültür, yaşayış, kılık-kıyafet ile Suriye yaşantısına benzer bir hayat seyri görülür. Hülasa sınırı aşmaya gerek yotur çünkü insan, kendini Suriye'deymiş gibi hisseder.


 Sınır kapısından komşu ülkenin seyrine de şahit olan arkadaşım ekliyor:


Sınırın ötesinde yaşanılan hayat, çok normal görünüyor. Trafik, düzenle akıyor. İnsanların hareket halinde olduklarını çıplak gözle görebiliyorum. Oradaki insanlarla konuştum ve diyorlar ki, "15 ay öncesine kadar şehrimize mütemadiyen bomba düşüyordu sonra Türkiye, sınırın diğer tarafını bir anlamda topraklarına katarak güvenliğimizi sağlandı.O günden beri her şey normal seyrindedir."


 

Bölüm 3


Bütün bunları hiç mi bilmiyordum? Hayır. Haberleri rastgele açan biri, bu görüntülere şahit olabilir lakin gördüklerini, film veya kitap sahnesiymişcesine izler. Arkadaşımın oraya adım atmasıyla orada kıvranan bir yaşamı hissettim. Konforlu yaşam alanımızdan ölüm ve bomba haberlerine şahit olduğumuz bu yer, çok uzağımızda değildir. Bizler, konfor alanımız dahilinde devletin siyasetine sözler ekler ve oradaki adem oğullarını hiçmişcesine yok sayarız. Oysa yanıbaşımızda kaynayan bir ırak vardır.


"Uşak" Gezi Rehberi Okumak İçin Tıklayınız...




Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Kalemine sağlık sevgili dostum.
    Yine hünerlerini konuşturmuşsun. İnşallah bu güzel çizginden hiç ayrılmazsın.
    Bu yazına ek olarak şunu söylemek istiyorum. Bu seyahatimde en çok hoşuma giden olay ; kültür kaynaşması , bu kültür kaynaşması öyle bir seviyeye ulaşmış ki insanlar aynı cümlede iki dili birden kullanıyor. Cümleye arapça başlıyor ve Türkçe bitiriyor veya da tam tersi.

    YanıtlaSil
  2. mustafa bey gerçekten çok güzel bir analiz olmuş. ben bizzat Akçakaleliyim. gerçekten çok başarılı. teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli yöreden böyle bir dönüt beni çok sevindirdi. Eklemek istediğiniz herhangi farklı bir durum var ise ben de sizden dinlemek isterim.

      Sil
  3. Sayenizde gitmediğim görmediğim yerler hakkında bilgi sahibi oldum,teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada olmanız büyük bir incelik, sağ olunuz.

      Sil

Ne düşünüyorsunuz?