Tolstoy | Hacı Murat | Şeyh Şamil'in Aziz Düşmanı | Kitap Yorumu - Siyah Ekran | Dergi

Tolstoy | Hacı Murat | Şeyh Şamil'in Aziz Düşmanı | Kitap Yorumu




Tolstoy ile Hacı Murat'ın isim olarak yan yana gelmesi, kitabı okuma isteğimin ilk adımıdır. Hacı Murat, Türk milletinin kendisini tanımadığı ama yabancısı da olmadığı bir isimdir. Rus yazar Tolstoy, ne diye bu konu üzerine bir roman yazmıştır? Fikir ve soru sonrası, kitabı alıp okuyorum. Hacı Murat'ın Şeyh Şamil ile alakasını öğrenince merakımdan, kitabı hızlıca bitiriyorum. Tolstoy bu romanın, kendisini yazdırdığını kısmen şöyle ifade ediyor:

Hacı Murat'ı kopyaya çekmekten başka bir şey yapmıyorum.

 




 Okuduklarımı tamamen tarihi notlar, olarak algılamayıp kitaba devam ediyorum. Hacı Murat, Çeçen komutanlarının en şanlı isimlerinden biri olup Şeyh Şamil ile ayrılığa düşünce, çözümü Rus taraftarı olarak Ruslar ile arıyor. Bu durum karşında ne Rus büyükleri ne de Çeçen büyükleri, Hacı Murat'a şüphesiz yaklaşamıyorlar. Hülasa Murat, her iki cephe için de tehdit unsuru olarak görülüyorsa da Şamil'e olan öfkesinden dolayı Rus sahasında zaman geçiriyor. Tolstoy'un Hacı Murat'ı her an izlermişcesine yazıp Türklere has davranışları ustaklıkla betimlemesi, yazarın kalem kuvvetini ortaya koyuyor. Hacı Murat'ın kalp ritmini dahi hissedebiliyor, okuyucu. Kitabın ateşli hayranları arasında Isaac Babel ve filozof Ludwig Wittgenstein da vardır. Harold Bloom ise

Hacı Murat benim için nesrin ulaşabileceği son noktadır, dünyanın en iyi öyküsü, okuduğum metinlerin en mükemmelidir.



 

 Diyecek kadar ileri gitmiştir, elbette böyle bir iddia, abartılmış bir heyecanın ürünü olmalıdır.
Zihnimde canlandırdığım en kuvvetli ve heyecanlı kesitlerden biri, Hacı Murat'ın Çeçen kıyafetleri ile bir Rus balosuna katılması olayıdır. Her yeni kelime ile zihnimin tablosuna bir fırça vurdum ve bölüm sonunda, fikrimin duvarlarından birine özenle, Hacı Murat'ın Çeçen kıyafetleri ile Rus balosunda oluşunun sahnesini astım. Her yazınsal girişim gibi sözü, eksiklikler olduğunu bilerek/hissederek bitiriyorum. Fazlası için buyurun kitabı, bir de siz okuyun. Mutlaka okunması gereken kitaplar listesinde adını görebileceğimiz bir eser.

Nikos Kazancakis - Zorba Okumak İçin Tıklayınız...

Aziz Nesin - Şimdiki Çocuklar Harika Okumak İçin Tıklayınız...





Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Önce iyi bir kitap okuyucusu olmanızdan dolayı sizi kutlamak istiyorum. Şu anda hala okuma masam da duran, İranlı yazar Sadık Hidayet'in 88 sayfalık "Kör Baykuş" romanını okuyup bitiremedim. Neden mi? Benimkisi bir hastalık. Altını çize çize, hem de kaç kez çizerek bir kitabı okumaya kalkışırsan elbette bitiremezsin.

    Tolstoy'un "Hacı Murat" isimli romanı ile ilgili kitap ve yazar hakkındaki duygu ve düşüncelerinizle ilgili paylaşımınızı okudum. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda kitabın mutlaka okunması gereken kitaplardan biri olduğunu öğrendikten sonra, bir köşeye not aldım. Ben öyle sizin gibi bir çırpıda okuyup bitiremem, biraz zor okurum. Ama olsun, benimkisi karınca hızındadır.

    Ben biraz cahil bir adamım. Şeyh Şamil'i daha çok tanımakla birlikte Hacı Murat'ın da adını duydum ama, hiç yalan söylemeye gerek yok, Şeyh Şamil hakkında bildiğim kadar bilgi sahibi değilim. Paylaşımınızda Çeçen komutanlarından olan Şeyh Şamil ile Hacı Murat'ın ayrılığa düştüğünü ve Hacı Murat'ın çözümü, bir Rus taraftarı olarak Ruslarla işbirliği yaparak çözmeye çalıştığından bahsetmişsiniz. Sanki tarihte böyle bir anlaşmazlık olduğunu hatırlar gibiyim, ama emin değilim.

    Bu güzel kitap tanıtım ve paylaşım için, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Saygıdeğer Altun. Zahmet buyurup buraya geldiğiniz için size müteşekkirim. Yazdıklarımı okuyup üzerine uzanca yazılar eklemeniz büyük incelik. Cahil olduğunuzu dile getirecek kadar da mütevazisiniz. Keşke her cahilin cahilliği sizin cahilliğinizden olsa.

    YanıtlaSil
  3. Bu sıralar çok fazla rastladım bu kitaba. Şeyh Şamil hakkında az biraz bir şeyler biliyor olsam da Hacı Murat hakkında pek bir bilgim yok. Bu yıl içince okunacaklar listesine ekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kitapları isteseniz de unutamıyorsunuz. Okuduktan sonra unutamayacağınız kitaplar listesinde olacaktır.

      Sil

Ne düşünüyorsunuz?