George Orwell 1984 - Distopya - Kitap Yorumu - Siyah Ekran | Dergi

George Orwell 1984 - Distopya - Kitap Yorumu




1984 romanı, George Orwell'ın distopyasını oluşturur. Tele-ekran adında, hem izleyebildiğiniz hem de devletin sizi izleyebildiği, gözetim-denetim aygıtı veya yerin altına uzanan dev piramitler, beni günümüz dünyasında etkilediyse kitabın yazıldığı dünyada Orwell'ın fikri, öpülesidir. Basım tarihinden yıllar sonra okunan eser, okuru hayrete düşürüyor ve güncelliğini koruyor. Eserin içerisinde birçok mesaj ve geleceğe dair varsayımlar bulunuyor. Bunlardan biri, bütün insanların tek tip haline bürünmesi. Günümüz dünyası içerisinde kapitalizm ile insanların tek tipleştirilmesini kavrayabilsek dahi kavrayışımız soyut kalıyor çünkü o, tek tipleştirilen insanların içinde biz de bulunuyoruz; insan, içinde bulunduğu yaşantıyı nasıl tam olarak kavrayabilir? Kendimize uzaktan bakmadıkça kavrayışımız, mümkün seviyeye ulaşamayacaktır. Bu fikri, tektipleşme fikrini, yıllar öncesinden öngörmek, fikrimce, fikrin öpülesi olması açısından geçerli şartları fazlasıyla sağlıyor. Günümüz dünyasında her şehrin birbirine benzediğini söylemek, artık tuhaf bir fikir olarak karşılanmamaktadır. Farklı diyarları görmek üzere yola çıktığımız bir yolculuğumuzda, farklı diyarların, farklı olmayışlarını görüyoruz. Ülkemiz, Türkiye, için doğu insanı ile batı insanı arasındaki farklar veya doğu şehri ile batı şehri arasındaki farklar, neredeyse yok hükmündedir. Ülkemizde nereye adım atarsak atalım, muhakkak büyük bir alış-veriş mağazası(avm) görüyor, markalı kahveler içiyor, kotlu insanlarla beraber oluyoruz. Oysa ben, doğu diyarlarına adım atmakla bambaşka bir diyar, batı şehirlerine adım atmakla farklı bir yaşam görmeyi beklerim. Kitap, birçok bilgi birikimini canlı kıldı benim için. Kitabı okurken bazen, Kuzey Kore'ye, bazen izlediğim Black Mirror dizisine gittim. Çünkü propaganda üzerinden yönetilen bir halk, K.Kore'yi; fikir dışı geleceğe dair düşünülen teknolojiler, B. Mirror dizisini anımsattı. Üzerine konuşulabilecek ve düşünülebilecek bir eser. Düşünmenin kelimeler ile başladığını söyleyen Orwell, sadece bu sözü ile alkışları hak eder. Yeni Söylem için açılan ek bir sayfa dizimini de hatırlatıp alkışlar eşliğinde yazıma son veriyorum.

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. 1984 bence herkesin okuması ve başucundan ayırmaması gereken bizi uyuduğumuz uykudan uyandıracak bir kitap. "Düşünmenin kelimeler ile başladığını söyleyen Orwell, sadece bu sözü ile alkışları hak eder." sözünüze sonuna dek katılıyor. Bil dil kırpılarak bir halk kötürüm bırakılabilir. Kitapta beni en çok etkileyen şey, geçmişe dönük beyanlarını yok edilmesi ya da değiştirilmesi ile yapılacak algı manipülasyonu ile" özgürlük" kelimesinin dilden çıkarılarak insanların özgürlükten mahrum bırakılmasına kadar gidebilecek bir süreçten bahsedilmesi olmuştu.

    Umarım yanlış anlamazsınız. Blogunuzla ilgili ufak bir gözlemimi paylaşmak istiyorum. Telefondan girip okuduğum için mi bilmiyorum ama blogun her yerinden reklam fırlıyor. Sayfanın tepesinde, ortasında, altında... Okumayı çok zorlaştırıyor, dikkat dağıtıyor. Bilemiyorum belki pc'de farklıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuyruksuz Kedi,

      Reklamlar, çok fazla getirisi olmayan rahatsız edici çıkıntılar. Size hak veriyorum ve bununla da ilgileneceğim. Lakin beni yazmaya motive ediyorlar, bu sebeple bir müddet - rahatsız edici olsalar da - bunu görmezlikten gelmenizi rica edeceğim.

      Sil
  2. Okumak için aldığım, daha okuyamadığım bir kitap. Yorumdan sonra elimdeki iki kitabı bitirip 1984 başlayacağım.

    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Ne düşünüyorsunuz?